Bahas brand lokal favoritmu disini

Moderator: philip

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 700
#313462
Image

>> http://www.oldblueco.net <<


Founded in the early of 2010, Oldblue is mostly inspired by the vintage American work wear and culture. Mainly from the era of the late 1800's to the 1950's. Garments which were worn by the gold miners, cowboys, factory workers, to the bikers. As we always feel that it was the era when garments, specifically work wear, were at it best period. From the fabrics, constructions, details, and the machinery behind them. Classic - repro is our main value and concept.

As one of repro-theory disciples, we think a pair of a good repro jeans is not only based on its details and its fabrics - how they're made on the old-style shuttle loom - but also on how the jeans are made and sewn. The machinery behind a good pair of jeans is a critical aspect for us. We always try to use some good-old-vintage machinery which are more labor intensive and only able to produce in a limited amount of output, for the sake of our idealism.

As Inspired by the working class and every blue collar workers throughout the days, Oldblue try to bring back the essence of jeans which is a clothing to be worn outside and an everyday wear. Like back in the days when jeans and other clothing was just a tool that people use to build their nation. We offer a pair of jeans in the simplest and the most basic possible way. No gimmick, no washes, no excessive marketing, no expensive packaging. Only a pair of well constructed jeans with a decent fabric and ready to be worn everyday.

Every pairs of Oldblue jeans are proudly designed, cut, and sewn by the hand of ingenious and hard working Indonesian talents, only constructed by those proficient and exprerience hands. Quality is a sacred thing for us. We only bring impeccable materials, sourced from every corner of the world, for each and every detail of our goods. We put our heart and thought behind every inch of stitch.

We are the first Indonesian denim brand who produced a more than 20 ounces-heavy-weight denim beast. One of our main background was that we wanted to prove that our country has enough resources (in term of machinery and working talent) to produce a pair of heavy weight jeans.

Oldblue Co., tailored for hard workers.



~~~
Oldblue Breaking News
~~~



~~~
Oldblue Retailer
~~~


FLAGSHIP STORE

~

Image

STOW
Jl. Cipete Raya 9 No. 1
Jakarta Selatan 12410
Line : stowstore


DOMESTIC

~

Standard Denim Supply Co.
Plaza Senayan Level 2 Unit 238A-240A
Jl Asia Afrika No 8, Jakarta 10270
Phone : 021-5725670


The Goods Dept - PIM 2
3rd Floor #321
Jl. Metro Pondok Indah
Jakarta Selatan 12310
Phone : 021-75920997


The Goods Dept - Plaza Indonesia
Level 5
Jl. M. H. Thamrin No. 28-30
Jakarta Pusat 10350
Phone : 021-29923628


Stockroom
Jl Kemang Selatan VIII No 55A
Kemang, Jaksel


ORE Store
Jl. Untung Suropati No.83
Surabaya
Phone : 031-5682074


MORE by Morello
http://www.morebymorello.com/


INTERNATIONAL

~

CULTIZM
http://www.cultizm.com/
Germany

Standard & Strange
https://standardandstrange.com/
USA

Chainstitches
http://www.chainstitches.com/
USA

PTC - MART
MRT Chatuchak & Siam Square Soi 3
http://www.ptc-mart.com/
Thailand

The Yard Dry Goods
60A-1 1st Floor (Back Entrance) SS15/4
Subang Jaya, Petaling Jaya
Malaysia



~~~
Oldblue Associate
~~~


~ Superfuture ~

~ Indigo Roots ~

~ Iron Heart Forum ~

~ Rawr Denim ~



~~~
Oldblue Headquarter
~~~


Jl. Simprug 18 No. 3A1
Kebayoran Lama Jaksel 12220


Mon - Fri : 12.00 PM - 08.00 PM
Sat - Sun : Off (or By Appointment)


*outside of those hours, please do make an appointment with us first



~~~
Oldblue Social
~~~


Website
http://www.oldblue.co/

Instagram
http://instagram.com/oldblueco

Twitter
http://twitter.com/oldblueco

Facebook
http://www.facebook.com/oldblueco

Email
social@oldblueco.net





~~~
#oldbluecare
~~~


Mobile / Whatsapp
+62818-62-BLUE (2583)

Line
@oldblueco
fates, zoporo, ibeck and 2 others liked this
User avatar
By yax
#313464
~~~

Workmanship : a Pair of Oldblue Co. Jeans

~~~

Patterning and Cutting

Spoiler! :
- seperti pd umum nya proses pembuatan diawali dg perancangan pola.

Image

- pola yg sudah dipotong2 kemudian digambar di bahan nya.

Image

- setelah pola di bahan jelas, dipotong2 deh mengikuti alur nya.

Image


Small Parts Construction

Spoiler! :
- masuk ke tahap penjahitan dan konstruksi bbrp komponen, misal nya

~ konstruksi coin pocket.
Image

~ konstruksi front pocket + pocket lining .
Image

~ membuat lubang kancing pd fly.
Image

(cukup bnyk bagian lain yg tidak tercangkup di bagian ini, mohon maaf hehe)


Yoke Construction

Spoiler! :
- tahap ini merupakan penggabungan kaki kiri dg kaki kanan (bagian belakang) atau yg lebih dikenal dg yoke construction.

Image


Front Leg Construction

Spoiler! :
- dimulai dengan menggabungkan part fly di masing2 kaki dan menjahit pola yg akan terlihat pd bagian depan celana.

Image

- setelah itu bagian kaki kiri digabungkan dengan kaki kanan, dg menyambungkan pd bagian fly (dan atau rise) nya.

Image


Back Pocket Construction

Spoiler! :
- kemudian masuk ke tahap pengerjaan back pocket (terlihat di gambar proses penjahitan arcuate).

Image

- setelah arcuate beres, kantong kemudian digabungkan dg bagian celana.

Image


Inseam Construction

Spoiler! :
- kira2 apabila bagian kaki depan depan dan belakang udh selesai jd nya seperti ini.

Image

- digabungin lah kedua part tsb (pertama2 dg penggabungan bagian inseam).

Image

- setelah inseam beres kira2 jd seperti ini.

Image


Waist Construction

Spoiler! :
- masuk ke tahap konstruksi bagian waist. pola awal waist nya lebih kurang spt ini (sedang diukur mau ukuran waist nya brp).

Image

- setelah itu gabungin bagian waist tsb ke bagian yg sblm nya. jgn lupa jg bagian belt loop nya.

Image

- setelah penggabungan tsb kira2 akan terlihat seperti ini.

Image


Outseam Construction

Spoiler! :
- waist beres, lanjut ke tahap penggabungan celana menjadi satu satuan utuh dg melalui konstruksi outseam. dg teknik open seam menggunakan lock stitch.

Image

- jgn lupa di press selvage line nya biar makin yahud.

Image

- dan jgn lupa jg lubangin jg bagian top button waist nya.

Image


Bar Tacking

Spoiler! :
- bagian yg perlu akan di bar tack pd tahap ini. misal nya pd jeans dlm kasus ini bagian belt loop nya.

Image


Hem Construction

Spoiler! :
- hampir selesai, tahap konstruksi bagian hem.

Image


Finishing

Spoiler! :
- stlh jadi celana utuh, tgl dipasang deh rivet dan button nya.

Image

- termasuk pemasangan leather patch dan flasher yg blm bs diliput di sini hehe.


Output

Spoiler! :
Image


penyajian proses ini masih jauh dr kata sempurna, tp diharapkan bagi yg membaca dpt sekilas gambaran mengenai indah nya pembuatan jeans dr awal smp akhir hehe.

~~~

catatan

Image
*image's courtesy darahkubiru

- pembuatan arcuate ini tidak semudah spt yg terlihat. spt yg bisa dilihat, ujung jahitan bagian bawah merupakan jahitan yg terbuka. cara agar jahitan tsb tidak mudah lepas bisa dg mematikan jahitan nya (dg cara memundurkan jahitan setelah bagian tsb selesai). tetapi cara ini menyebabkan bagian bawah arcuate tsb menjadi tebal (krn di double) sehingga kurang indah untuk dilihat. lain hal nya apabila menggunakan teknik bordir, hal ini tidak akan jd mslh krn setiap jahitan bordir sudah dimatikan.

sehingga tercetuslah ide bagaimana mengatasi hal ini. yaitu dg mengikat bagian belakang jahitan terbawah tsb. sehingga bagian tsb akan kuat dan tidak cepet dedel. mgkn dg gambar akan terlihat jelas bagaimana bentuk dari ikatan tsb.

Spoiler! :
proses :
Image

hasil :
Image





~~~

Oldblue Co. - Packaging Process

Image

~~~


foreword

Spoiler! :
a more than fifty years old typewriter

Image

typing time

Image

Image

setelah diketik

Image

dibakar2 sedikit

Image

the result

Image


reinforcement pack

Spoiler! :
direndem dl dilarutan kopi. ada jg yg di teh, dsb.

Image

setelah kering dan diketik (lagi2)

Image

buat isi nya

Image


stamp

Spoiler! :
lot, waist, and length

Image


ready to roll!

Spoiler! :
Image


bonus

Spoiler! :
my desk is look like this nowadays

Image
User avatar
By rubiks
#313503
menarik banget ya OBD
presentasinya bagus, bukan cuman promo tp jg bikin orang tertarik sm proses bikin & konstruksi jeans nya
sakses oldblue co :beer
User avatar
By mencobabelajar
#313539
yax wrote:
penyajian proses ini masih jauh dr kata sempurna, tp diharapkan bagi yg membaca dpt sekilas gambaran mengenai indah nya pembuatan jeans dr awal smp akhir hehe.



i got it bung! nais presentasi nih :sembah :sembah :sembah :sembah
sakses bro yax dkk :beer
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 700
Head essentials & Male grooming

Jelas dong. Wax / clay sekarang kan rata2 water ba[…]

Leather Shoes/Leather Boots part 2

^ Lewat wa, ada di ignya.

gokil :sembah :sembah punya ane honeycombsnya ga[…]

PATRIARKA

Peluru Sidebag (custom order) Military approved b[…]